Derfor spiser jeg gurkemeje - og aller helst sammen med sort peber!

Veganer – er det det værd?

IMG_0340

Jeg går og spekulerer rigtig meget for tiden. Ikke store og alvorlige tanker, der kommer til at omvælte hele min verden. Og så alligevel lidt. For ens madvaner er faktisk en virkelig stor del af ens hverdag. Det ved jeg, der er tvunget til at styre uden om helt almindelige fødevarer, om nogen.

Det, der fylder mit hoved for tiden er mine kød-vaner. Jeg spiser sjældent kød og det veganske er noget, som jeg eksperimenterer mere og mere med. Derfor er der også mange der spørger, om jeg er veganer eller vegetar. Jeg plejer at svare, at jeg ikke har nogen mad-religion, men at jeg prøver at spise hvad min krop har det bedst med – og hvad jeg har mest lyst til. Og rigtig ofte har jeg mest lyst til at spise mad uden om kødet. Jeg har egentlig aldrig været den store kødspiser, men samtidig kan jeg viiirkelig godt sætte pris på en fiskefilet eller en frikadelle i ny og næ!

De sidste uger er der sket en ændring i min tankegang og jeg har haft enormt meget lyst til at sætte ord på mine overvejelser. Dette er altså ikke et facit eller et essay fra én, der har set lyset og kan lede vejen. Jeg famler stadig rundt i, om jeg egentlig er vegetar, veganer, fisketar, flexitarian eller bare full-on kødspiser?! Og om jeg overhovedet behøver at definerer det? Putte et mærkat på? Jeg er meget interesseret i at høre andres holdninger og erfaringer, så byd endelig ind med for og imod eller bare gode råd til en – måske – veganer-to-be!

Indtil nu har en af grundene til at spise kød været, at jeg troede jeg havde brug for det for at få jern og B12 vitaminer. Særligt B12 er noget jeg har ekstra stort behov for, fordi jeg lever med den kroniske tarmsygdom, colitis ulcerosa. Det er jeg nu blevet opmærksom på, ikke nødvendigvis skal komme fra kød, så den grund er ligesom ude.

Så er der hele det sociale aspekt. Jeg tænker også meget over, at jeg ikke har lyst til at være hende den besværlige til middage og fødselsdage. Når jeg i forvejen skal holde mig fra gluten, mælk, sukker og (helst også) alkohol, kan det nogen gange føles som om jeg intet (sjovt) kan spise! Og så har jeg heller aldrig været typen, der bliver mæt af en let salat. På den ene side kan jeg virkelig godt lide et stykke godt kød – på den anden side bliver jeg ved med at støde på lækre, veganske alternativer til alle mine hverdagsretter. 

Alle de grunde jeg har til at spise kød, er egentlig er ret egoistiske. Jeg synes det smager godt, jeg gider ikke være besværlig og jeg ooorker ikke (altid) at finde på et vegetarisk eller vegansk alternativ. Det virker ærlig talt som lidt vage argumenter når man tænker på hvad kødindustrien gør af dårlige ting både for dyrene og for vores planet.

Jeg har i forvejen ikke kunne få kød, æg eller ost ned med mindre det var økologisk, men selv i økologien foregår slagtningen virkelig brutalt og malkekøerne får taget deres kalve fra sig kort efter fødslen mens de står og græder (bræger) efter deres “babyer”. Hvorefter de som slaver skal malkes flere gange om dagen, med yverbetændelser og blodige patter (ja ja, det lyder meget voldsomt, men det er nu engang realiteten for rigtig mange malkekøer).

Hvis man skal nævne gode grunde til at blive veganer er listen virkelig lang. Ikke nok med at ingen skal lide, så er det også den mest effektive måde at passe på jordkloden på! Og derfor spørger jeg for tiden mig selv; har jeg virkelig samvittighed til at (blive ved med at) tage et andet væsens liv for et øjebliks nydelse? Når jeg nu kan få alt min krop har brug for i en plantebaseret diæt?

Alligevel har jeg utroligt svært ved at tage skridtet og gå hele vejen. Til fuldblods-veganer. Jeg gjorde det faktisk forleden. Jeg vågnede op og kunne mærke; nu er jeg sgu veganer! Jeg var helt høj og lykkelig over min beslutning hele dagen. Altså lige indtil jeg om eftermiddagen stod i Tivoli og savlede over en softice! Pis… Jeg holdt fast og vendte mig mod nogle salte mandler i stedet, men kom i tanke om at jeg har læst et sted at mandler faktisk ikke er vegansk fordi det kræver bier at bestøve mandeltræerne, og det er ‘udnyttelse’ af bierne (mange grøntsager og frugter kan derimod bestøves kunstigt). Det er fandme svært at navigere i!

Og hvis man skal tænke veganer-tanken helt til ende, er der jo hele ens klædeskab som pludselig også er forkert. Lækre lædertasker, læderstøvler og pels man skal tage stilling til.  Det hele kan pludselig virke uoverskueligt. Hvor skal man starte? Og hvor går grænsen?

Hvis man tænker nærmere over hele den veganske grundtanke om at undgå udnyttelse, så stopper det jo aldrig. For hvad nu med børnearbejde? Og underbetalte arbejdere på fabrikker? Det er jo, om noget, udnyttelse! Hvor kan jeg overhovedet købe mit tøj? Og hvad med make-up? Vi lever jo i et forbrugersamfund, hvor udnyttelse desværre foregår i stor stil og i alle industrier. Og det samfund er jeg jo også selv, i høj grad, en del af! Jeg elsker nyt tøj, lækre cremer og flotte møbler. Desuden er jeg også med på, at kødspisere jo er en naturlig del af fødekæden. Derfor ville jeg heller aldrig dømme nogen der spiser kød og aldrig kunne drømme om at holde op.

Næsten ligegyldigt hvad jeg gør, er det umuligt at leve med 100% god samvittighed. Hvis man altså ikke flytter ud i en skov og lever af bøgeblade! (Nååå nej, noget af det sidste jeg hørte på min yogauddannelse var, at nogle mener at have fundet ud af, at planter også har ‘følelser’ og faktisk kommunikerer med hinanden. Så bliver det for alvor svært at leve i pagt med kloden.)

Som I kan høre, så er jeg over det hele. Men alt tyder dog på, at jeg bevæger mig i den veganske retning. Stille og roligt i mit eget tempo. Uden at slå mig selv oveni hovedet, når jeg spiser en softice. Der er i forvejen restriktioner nok i min kost!

Der er mange måder at gøre det på. Jeg er startet med at bestille den nye veganske kasse hos Årstiderne , som jeg skal prøve første gang på mandag. Det glæder jeg mig helt vildt til. Og så må vi se om resten af måltiderne følger trop med tiden..

Byd endelig ind med jeres tanker 🙂

giphy

   

34 comments

 • Nikoline

  Jeg er ny i det her kommentere opslag på blogging sider, så kan ikke finde ud af hvordan jeg svarer igen.
  Men fedt det har inspireret dig til at være konsekvent. Jeg prøver også selv at finde flere og flere grunde til at være mere konsekvent. Eneste problem for mig er, overskuddet til at bage selv, økonomien (på en SU) og det sociale aspekt. Men det kommer man over med tiden 😉 prioteringer
  Men så konsekvent er jeg slet ikke selv med gluten og mælk, hvis jeg har lyst så spiser jeg det også. Men har fundet ud af, at længere varende brug kan tarmene ikke lide 🙂

  Men man kan sige, når du og vi med vores sygdomme tager de bevidste valg om at spise efter sygdommen, så er det jo en “undskyldning” for at være lidt underlig med madvaner. Så når folk spørger hvorfor jeg er semi-vegetar, er det ikke det politiske, dyrevelfærd og miljøet. Men for mig selv. Det er en sidegevinst at det hjælper lidt til CO2 udslip og dyrevelfærden. Men havde jeg ikke haft en tarmsygdom og gigt, så havde jeg nok også spist som jeg havde lyst til 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nikoline

  Hej Mia.

  Jeg lever selv med cu og er pouch opereret, dvs. Ingen tyktarm eller endetarm tilbage, min tyndtarm klarer det hele. Jeg har derfor eksperimenteret med min kost og jeg holder mig som udgangspunkt fra gluten og mælkeprodukter. Da jeg ikke lever med en tyktarm mere reagere min krop med det samme på det og jeg har det ikke dårligt i flere dage som førhen med tyktarmen og troede faktisk det måske ikke havde så meget at sige for mig, nu hvor det kronisk syge er væk.

  Men for 3 måneder siden fik jeg konstateres gigt i rygsøjlen også kaldt “spondylartrit”, altså følge sygdom til colitis ulcerosa. Jeg fik hurtig fat i min kostvejleder om jeg kunne gøre noget med min kost, han fortalte mig, at kød var der meget syre i, så min kost skulle helst være helt kød fri. Så jeg tog udfordringen op og tog kød ud af kosten, men i denne udfordring indførte jeg lidt mere brød og gluten end normalt (præcis af de årsager du skriver, når man i forvejen lever så specielt, så er kød også lidt mere kompliceret end som så), og bum så kunne jeg mærke at der var begyndt at være betændelse også kaldt “pouchtitis” i min “pouch”, som de har opereret. Så jeg måtte jo tilbage på kosten som er så brød/gluten/kulhydrat og mælke fri som mulig.

  Jeg har egentlig gode erfaringer med det og synes det er meget fint, jeg er slet ikke hysterisk vegetar og hvis jeg har lyst til en lækker bøf ellerl lignende. Så spiser jeg det. Men hvis nu bare det kun er 2 måltider i ugen i stedet for kød 2 x daglig som jeg fint ku komme op på før.

  Dog er jeg stadig kæmpe æg elsker! Dem kommer jeg aldrig af med. Det er min trofaste lækre morgenmad i alle former. Men de er købt øko på en lækker gård på landet, så det trøster jeg mig med 🙂

  Jeg håber du springer ud i det, du er uden tvivl en god inspiration til os med tarmsygdommen. Jeg har selv overvejet det med blog om sygdommen, men jeg orker heller ikke at være den der “i skal have ondt af mig”-blogger, sådan ville det nok blive når det er det eneste min blog ville handle om 😉 hehe.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Tusind tusind tak for din kommentar… sikke meget du har været igennem. Det betyder så meget at du deler dine erfaringer.
   Du har lige inspireret mig hundrede procent til at være endnu mere konsikvent med min diæt i forhold til gluten og mælkeprodukter. Det er simeplthen helt utroligt at høre fra en som kan bekræfte det man selv oplever.
   Tusind tusind tak… ps. du skal da helt sikkert oprette en blog!!! Den ide kan jeg kun støtte dig i 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dennis L.

  Forstår godt din frustration! Jeg er selv “næsten veganer” eller “meget vegetar”! Nej vel.. Jeg er mig! Jeg er selv pænt træt af man skal have en etikette påklistret. Men det skal man heller ikke, det noget du selv styrer om det vil lade dig styre af… For mit vedkommende betyder det, at jeg i ny og næ.. Kan komme til at spise lidt sushi eller noget der indeholder æg.. Jeg startede “veganer livet” for 10 uger siden af egoistiske grunde ( der er en del der skal strammes op efter et 30 kilos vægttab) (Det jo ikke sundt at spise (meget) kød eller mejeriprodukter) Men efter at have sat sig lidt ind i sagerne og mærket efter indeni, er det 100 procent dyrevelfærd det handler om i dag! Kan simpelthen ikke deltage i menneskers mishandling af dyr.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Du har fuldstændig ret… og man skal virkelig prøve at finde sin egen vej. Jeg har de sidste par dage virkelig tænkt meget og det har hjulpet så meget med alle folks kommentarer og inspirerende råd. Tusind tusind tak…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Chanett

  Når man går fra fysisk udtrættede til højenergi bundt med 6 ud af 7 træningsdage i ugen, på under et år, vil jeg sige at plantemaden er det hele værd 💚 For kroppen, for sjælen, for industridyrene og for moder jord 🙏🏻
  https://www.facebook.com/Veganer.nu/posts/1059367440845746

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • leo kristiansen

  Ja jeg forstår godt det kræver meget at være anderledes end mængden.. men hvis ingen træder ud over mængden sker der jo ingen ændring for vores jordklode, og ingen siger jo at de madvaner de fleste har er det rigtigste, bare se på alle de velfærdssygdome vi har i danmark ..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jonas

  Hey! Hvad mener du med at kødspisere er en naturlig del af fødekæden. Ikke for at være en hater men det lyder mærkeligt med de ord i en sammenhæng. Menneske – kødspiser – naturlig – fødekæde.
  Det lyder ret forskruet faktisk.
  Møs og kram😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Tusind tak fordi du læser med og deler dine tanker.

   Jeg mener at kødspisere er en naturlig del af fødekæden. Jeg er ikke vred på løverne og andre rovdyr. Jeg synes det er naturligt. Der er mange delte meninger om menneske er kødædere, alt ædende eller planteædere. Der er beviser på at menneske spiste kød langt langt tilbage i fortiden, så det er en meget stor kulturel ting at ændre på. Det føles ikke naturligt for mig at fylde mig med kød, men jeg acceptere at andre gør det. Jeg har dog svært ved at acceptere når folk ikke går op i hvordan dyrerne har haft det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Claudia Laura

  Stille og roligt i dit eget tempo, som du skriver. 🙂 Det vil jeg mene er “nøglen”. Jeg udfasede selv fra vegetar til veganer over et års tid. Jeg kan for min personlige del i dag sige, at det var det rigtige, for det var en tilvænning at handle anderledes, finde ud af, hvordan man er “besværlig” på en venlig måde, når man bliver inviteret ud at spise, osv. 🙂 Jeg er heldig at have en mand, to brødre og en mor, der også har valgt at leve vegansk (alle først og fremmest af dyreetiske årsager), og de er gode at læne sig op af i hverdagen. Ikke mindst er de sunde og raske, og man ved, man har gjort det rigtige. Ikke noget religiøst her. Det er nærmere starten på en historisk revolution, hvor det bliver muligt at dæmme op for dyrs lidelser og miljøets deroute. 💚 Rigtig godt, at du er obs på B12. Det er det eneste tilskud, vi fast tager her i familien. Plus lidt ekstra D-vitamin om vinteren.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Tusind tusind tak for dine gode råd. Det er så super motivernede at høre andre’s historier. Hvor er det sejt i alle sammen står sammen i familien. Det gør jo en kæmpe forskel. Og ja jeg er enig der sker så meget i den rigtige retning nu. Jeg tror også det er starten på en historisk revolution. Lad os håbe det 🙂 Tusind tak fordi du læser med og bidrager til debatten.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirstine

  Det kan sagtens virke uoverskueligt, mht. veganisme, men som du selv skriver, giver det udover forvirring, en rigtig god følelse når du bevæger dig mod denne livsstil. Det er ikke så mærkeligt, for det er ensbetydende med at du giver slip på en voldelig ideologi og et usynligt trosystem – carnisme. Selvfølgelig er der ting, som du skal forholde dig til, men husk at det ikke handler om at være perfekt. Det handler derimod om at gøre en betydelig forskel og det kan du med veganisme, da det indebefatter så mange ting. Se det positive i at gå denne vej fremfor det negative, for undervejs bliver du bedre og bedre til at håndtere diverse ting. For mig har det været et af mit livs største og mest befriende valg. Vi ikke kødspisere, vi kan godt spise kød, særligt da det handlede om overlevelse. Men det gør det ikke længere, i hvert fald ikke i vores del af verden. hvor vi er i stand til at tage nogle langt mere bæredygtige valg. Jeg har selv været meget syg (kronisk) og har stået i din situation og er helt sikker på at du vil kunne gøre din krop en tjeneste, ved at blive fuldblods-veganer. Vil anbefale dig at se disse: (hvis du ikke allerede har?) Så JA, det er det værd! 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=o0VrZPBskpg https://www.youtube.com/watch?v=KHOcox2lvQo https://www.youtube.com/watch?v=SvZpF1R6GUo https://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Ej hvor spændende. Tusind tak. Tak for links og tak fordi du deler alle dine tanker her.
   Tusind tak!!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Dejligt du kan bruge det 😊 Det er rigtigt mht madspild. Resten af forårsløg eller porre gemmer og laver retter til min datter eller kæreste som sagtens kan tåle det. Eller til andre hvis jeg er hos venner / familie etc. Er jeg alene går der selvfølgelig lidt til spilde til tider. Man gør hvad man kan . Det er bedre end slet ikke at gøre noget tænker jeg <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Jeg er enig – for meget stivelse går heller ikke her. Skal jeg spise pasta har jeg gode erfaringer med glutenfrit. Jeg vil så også sige at jeg stadig er ‘i lære’ og det vil jeg nok være resten af livet 😉 jeg får stadig spist ting jeg ikke burde, og må tage straffen efterfølgende :-/. Løg er helt klart værst rå. Men har taget det med mig fra Low fodmap diæten med kun at bruge det grønne fra forårsløg og porre. Det har den der lidt stærke løg smag stadig i retter, salater og andet , men skåner maven en del. Så når jeg skal lave mad hvor der fx skal bruges løg som skal svitses bruger jeg så den grønne top fra forårsløg i stedet. Det giver en god smag og gør at jeg på ingen måde savner rigtige løg. Frugt er straks værre, da jeg elsker stort set alt frugt! Men æbler og især appelsiner reagerer jeg på. Samt for meget vandmelon. Det er pga deres høje indhold af fruktose og polyol. Hvis jeg vil juice kan jeg ikke undvære æble. Der går jeg på kompromis og tænker derved over andre ting jeg indtager mht fruktose og kulhydrat ellers i løbet af den dag. Også går det faktisk fint. Det lyder virkelig skørt og aner ikke om der overhovedet er hold i det her – men jeg føler en forskel på om jeg juicer æbler eller spiser dem. Crazy i know :-/.. Der er også grøntsager man bør undgå på diæten såsom sukkerærter, porre bælg artiskokker, kål og avokado. – jeg stod af på avokadoen og tænkte – hvordan kan jeg nogensinde undvære den ! Har heldigvis aldrig haft problemer med lige netop avokado. Jeg er ikke negativt indstillet på Low fodmap. Ved den virker for rigtig mange tarmpatienter og har også selv taget en del af den til mig. Man får en anden ro i maven, og når man først er inde i det er det ikke så svært at leve med. Den var bare ikke den helt rigtige for mig, og prøvede videre og endte med at plante mit hjerte i det veganske <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Hold op nogle guldkorn du kommer med. Det vil jeg virkelig prøve! Jeg synes ikke det lyder mærkelig at æbler er nemmere at fordøje når du juicer dem. Det kan der sagtens være noget om selvom jeg ikke lige kan forklare det. Og nej avokado kan jeg virkelig heller ikke undvære… hold da op. Men jeg vil prøve det med løgnene… det eneste problem man kommer ind i der, er jo hele problematikken omkring madspil. Hahaha ja det stopper jo i virkeligheden aldrig. Tusind tusind tak for alle dine råd. Du kan tro jeg skal prøve det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Jeg ku ik lige få svaret under min anden kommentar. Ja den veganske kost har virkelig hjulpet på min mave! Til trods for at jeg får væsentligt mere ind end før . Det er jo fantastisk, da mange af os Tarmpatienter ikke altid optager de ting vi får via kosten lige så godt! Jeg har prøvet Low fodmap i næsten et halvt års tid, og har også undret mig over de større mængder kød. Diæten virkede ikke synderligt på mig. De positive udfald jeg fik var på at undgå løg og nogle frugttyper med meget højt frugtsukker. Fandt så også ud af at jeg sagtens kunne spise det frugt jeg nu gerne ville, hvis jeg ellers holdte mig i skak med andre tunge kulhydrater resten af dagen. Det var dejligt for mig at vide at jeg stadig havde et valg. Hvis jeg virkelig bare havde lyst til visse typer frugt/ kulhydrater – så måtte jeg bare veje det op med andre ting den pågældende dag. Gaps diæten har jeg kort stiftet bekendtskab med, men den var ikke lige noget for mig da 85% af ens kost skal bestå af æg, kød, fisk nødder og grøntsager . Dvs ingen frugtsukker eller kulhydrat overhovedet ! Det er primært fedtstof der er i spil her. Det er af personlige holdninger dette ikke fungerede for mig. Hjernen lever af sukker. Jeg tror personligt ikke på vi kan undvære kulhydrat, og jeg får bare lyst til ting jeg ved er decideret forbudt 😉 so no go. Jeg har aldrig været så glad for kød grundet min egene tanker omkring miljøet og dyrenes ve og vel så det veganske var oplagt hos mig. Det giver mening for mi at sætte mine egne behov til side for at andre også kan have det godt og leve meningsfulde liv. Jeg bryder mig ikke om tanken om at jeg fratager andre den ret ret. Man skal gøre det der føles rigtigt for en og det der giver mening i ens liv. <3 jeg glæder mig til at følge dine overvejelser videre her på bloggen <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Super super interessant at høre.
   GAPS lyder heller ikke rigtig som noget for mig så! Men nogle gange kan man jo være desperat og villig til at prøve alt. Lige nu går det nogenlunde.
   Jeg har erfaret at stivelse generelt bare ikke er godt for mig. Men jeg er enig med dig kulhydrater er vigtige for både hjernen og kroppen generelt.
   Må jeg spørger? Holder du dig fra alt løg så? Er der forkskel på om de er tilberedte eller rå? Forestiller mig rå er værst? Og hvilke frugttyper spiser du helst ikk så?
   Tusind tak fordi du deler dine erfaringer!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte Skovgaard Nurnberg

  Virkelig fedt indlæg. Fedt at du er på vej til en mere plantebaseret diæt.
  Ville gerne give dig nogen råd. Jeg har været vegetar i 6 år, men forstår dine tanker med at være besværlig. Men det er mest de første 2-3 gange man er et sted. Folk husker hurtigt og er friske på at lave andre ting. Eller skriv det i forvejen og tag noget med!

  Jeg er selv i en periode hvor jeg selv kun laver plantebaseret mad, men spiser vegetarisk når jeg er ude.

  Husk at det er okay at processen tager tid. Lyt til din krop og tag tingene i dit tempo 😃

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Tusind tak for dine gode råd Charlotte det er virkelig godt at høre.
   Det er faktisk en meget god start at leve vegansk der hjemme men vegetarisk ude fordi det for mange er lidt mere overskueligt.
   Tusind tak for det råd.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Skønt indlæg! Jeg går også selv med mange de tanker. Jeg lever meget plantebaseret, simpelthen fordi det er sådan jeg trives bedst, men jeg kommer forhåbentlig aldrig til at putte et label som veganer på mig selv. Jeg vil spise på en måde som er så ernærings-, velvære-, og miljømæssigt optimalt som muligt. Man kan ikke redde hele verden, men hvis vi alle sammen er bare lidt mere bevidste og ansvarlige i vores madvalg, tror jeg vi kan komme langt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rigtig gode overvejelser og tanker – tror vi er mange, der har siddet med de samme tanker på et tidspunkt på vores “rejse”.

  Hurtigt spørgsmål: hvordan kan du spise soft ice, når du ikke kan tåle mælk?

  Derefter… tag én ting ad gangen. Jeg gik fra kødspiser til pescetar, til vegetar og så nu veganer. Men veganismen er en filosofi, og man lærer hele tiden. Jeg har udfaset alt animalsk fra min kost (æg, mælk, kød, fisk, honning, gelatine osv.), bruger nu kun veganske kosmetikprodukter (shampoo, balsam, sæbe, mascara osv.), og har længe ikke gået med læder, uld og aldrig pels! Der er dog én ting, jeg ikke har faset ud, og som nok ikke kommer til at ske, selvom jeg ved, at det er muligt: Min hunds hundemad. Jeg har læst og læst og læst artikler fra forskellige kilder, men desværre føler jeg mig ikke kompetent nok til at kunne sørge for en passende kost til min hund, hvis den skal være veganer.

  Nok om mig… det jeg vil frem til er: Tag et skridt af gangen. Der er ingen deadline for, hvornår du skal “være fremme”. Lad dig oplyse og uddanne langsomt og gradvist, og pludseligt er du der, og så kan du også tydeligere mærke den gode fornemmelse i kroppen, der gradvist følger med.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Tusind tak fordi du deler hele din egen historie. Så spændende og inspirerende at læse.

   Jeg kan slet ikke tåle en softice så skal i princippet holde mig fra den. Men nogle gange fristes jeg så meget at jeg ikke kan lade være. Min pointe var bare at det er svært fra den ene dag til den anden at afholde sig fra alt. Og det kan godt virke uoverskueligt.

   Så sejt du er er gået hele vejen, og jeg er enig med dig jeg bruger aldrig pels. Der har jeg alligevel set for mange forfærdelige film med dyr der bliver flået levende. Men jeg har det anderledes med læder. Man kan vælge sin læder med omhu og støtte bærerdygtigheds projekter. Feks. er der mærker som kun bruger læder fra landsbyer som bruger skindet fra dyrerne når de dør af sig selv osv. Hvad med uld? Det er jeg godt nok meget afhængig af da jeg er sådan en frossenpind.Er det ikke bedre end feks. kunstigt fremstillede materialer som jo forurener helt vildt? Kan man ikke finde uld fabrikanter som behandler dyrene godt? Det må jeg lige undersøge.

   I forhold til din hund, så forstår jeg dine tanker. Men jeg tænker også at man måske skal slutte fred med at der jo er en fødekæde i naturen som er naturlig. <3 Måske kan man købe økologisk hundemad. Så har dyrene ihvertfald haft det nogenlunde…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Super godt indlæg. Kan relatere til alt du skriver. Jeg har selv colitis ulcerosa og lever af plantebaseret kost. Jeg har også været hele møllen igennem ifht rengøringsmidler, tøj osv. Jeg besluttede mig for at tage et skridt ad gangen – i mit eget tempo så det ikke føltes så uoverskueligt at jeg vendte tilbage til alle gamle vaner igen. Derfor først kosten også kommer alt langsomt til en når man ligesom har fået styr på opskrifter og fremgangsmåden i vegansk kost. Jeg har det meget bedre i maven af den livsstil – både ifht tarmen og samvittigheden. Spiser mere end før da jeg ikke længere føler det jeg gør, gør skade hos andre væsener. Og med en tarmsygdom er det jo netop vigtigt at få indtaget nok vitaminer og mineraler. Jeg har jo lidt i forvejen været vant til at skulle være ‘hende den besværlige’ ifht sociale sammenhænge og colitis. Men det er en problemstilling folk nemmere accepterer end veganisme sjovt nok. Så jeg vælger med omhu når jeg er ude. Er et familie , venner eller andet trygt miljø kender de mig og ved hvad jeg står for. Er jeg ude blandt flere hvor jeg ikke kender dem vælger ud fra situationen om jeg vil dele at det er af etiske årsager jeg undgår animalsk eller pga min sygdom. Hvis jeg ikke gider en længere diskussion med folk som har en relativt anden Holding til det med kød siger jeg bare at det er pga min mave. Men min beslutning bliver generelt modtaget med stor respekt og positiv interesse heldigvis 👍🏼 så go for it 🙌🏼 din krop og dit sind vil elske dig for det 😍🌱☘

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Tusind tusind tak! Det er utroligt brugbart for mig at høre alt det du skriver. Og det har simpelthen hjulpet på din mave!! Hvor er det fantastisk at høre. Det giver så god mening. Kød er jo virkelig svært at fordøje. Men jeg har nemlig studset over at i den der low fodmap diet (designet til tarmsygdomme) er der massere af kød! Jeg har ikke prøvet diæten.
   Jeg tror også det er vigtigt jeg tager små skridt. Tusind tusind tak for god råd!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kender du til GAPS-diæten?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Nej hvad er nu det? Hvor spændende med noget nyt jeg ikke kender!!!!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Har det hjulpet på din Colitis forresten? Jeg mener selve betændelsestilstanden? Det er også tydeligt for mig at det er nemmere at fordøje 🙂 Og holder du dig også fra gluten?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke Bergenholtz

  Åh vi har alle været der og tænker stadig videre selvom vi/jeg allerede HAR taget beslutningen om at være veganer. Men det er da svært og det kræver noget mere energi og planlægning ift hvad man skal lave af mad derhjemme, om man skal have mad med selv når man skal ud, hvordan man nu finder veganske toiletsager osv. Men tag det stille og roligt og lad være med at døm dig selv for hårdt. Man kan jo altså kun hvad man kan. Men hold op hvor føles det godt ikke at bidrage til nogen form for dyreudnyttelse!! ❤

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Tusind tak 🙂 godt at høre andre har været det samme igennem. Ej ja toiletsager skal man også tænke over. Spændende at høre fra en der har taget hele skridtet. Meget inspirerende ❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Chris B

  Det er nogle rigtig fine tanker du har gjort dig, og det lyder som om veganisme er det naturlige skridt at tage for dig, fordi du netop allerede har valgt kød fra uden at sætte navn på det.
  Jeg har selv været veganer i over et år, jeg var vegetar 3 mdr før det, men efter jeg fik smidt fakta i hovedet i form af diverse dokumentarer, såsom cowspiracy, live and let live, forks over knives, earthlings osv. Jeg kunne ikke længere med god samvittighed forsvare at min videre eksistens stod over en andens. Det var ikke længere i tråd med mine indre værdier og det er blevet sværere og sværere for mig at acceptere at andre gør det. Det er dog ikke noget jeg ytre, da alle har frihed til at vælge og jeg ikke vil stille mig som dommer overfor andre menneskers valg, for hvad der er rigtigt for mig er ikke nødvendigvis for dem.

  Vil dog pointere at mandler er veganske. Der er bred diskussion om hvorvidt planter og plantebaseret mad er vegansk når er dyrkningen af disse går ud over dyr, feks palmeolie. Mange vælger det fra, men mange gør ikke. Det gør dig ikke til en forkert veganer, fordi som du siger kan det være svært med alle de restriktioner og der er jo ikke dyr i palmeolie selvom produktionen udsætter orangutanger og ødelægger regnskov.
  Vegansk er ikke så svært som mange tror og du kommer ikke til at savne de fødevare du skære fra, jeg gør i hvert fald ikke og jeg var en kæmpe kødelsker.

  Næsten alle veganere har på et tidspunkt sagt ‘jeg kunne aldrig undvære kød’ – men man har en holdning til man bliver klogere 😉

  God vind herfra og sikke en lang smøre jeg fik skrevet!

  Chris B

  Siden  ·  Svar på kommentar

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Derfor spiser jeg gurkemeje - og aller helst sammen med sort peber!