Detox breeze, der sætter din forbrænding i vejret!

Fortæl om rødbede-skeden – og gør det med respekt!

menstruation

Måske har du allerede fået nok af menstruationssnak eller også er du ligesom mig blevet endnu mere nysgerrig på emnet og fascineret af folks reaktioner.

De seneste par uger er det piblet frem med rødglødende tråde på internettet, hvor forfærdede og forargede læsere raser over den helt nye bog, “Gennemblødt”, som handler om menstruation ud fra et kulturhistorisk perspektiv. Bogen prøver samtidig at bryde med tabuet og tavsheden omkring menstruation.

Noget af det som tricker folk allermest er at den ene af forfatterne fortæller at hun nogle gange “freebleeder”, hvilket vil sige at man hverken bruger bind eller tamponer. Man bløder bare frit i sine underbukser. Ud over at folk åbenbart synes det er vold-klamt at høre om, udtrykker flere også at menstruation på ingen måde er et tabu for dem, og at der overhovedet ikke er brug for en bog om menstruation!

Jeg kan kun sige at jeg er dybt uenig, og tror faktisk sjældent jeg har glædet mig så meget til at læse en bog!

Jeg har længe vidst at bogen var undervejs, da jeg hørte om projektet for et år siden. Så jeg har ventet spændt, og selvom jeg ikke har læst bogen i nu kommer folks reaktioner totalt bag på mig.

Tænk at det er danmarks første bog om menstruation nogensinde!! Tænk at den ikke får mere opbakning! Jeg er mega nysgerrig!

At menstruation er et tabu er ikke til diskusion for mig og det er et tabu på niveau med afføring. Vi undgår så vidt muligt at snakke om det overhovedet. Vi hvisker det til helt tætte venner eller kollegaer. Men kun hvis det virkelig er nødvendigt at sige det højt! Vi gemmer både bind og tamponer i ærmet hvis vi skal på toilettet, og gør generelt alt for at skjule det! Detsuden er der lande hvor kvinden betragtes som direkte uren når hun menstruerer!

Som en kvinde der også lever med Colitis Ulcerosa (kronisk blødende diarré), kender jeg en hel del til det der med ikke at kunne dele min situation med andre. Og i hvert fald aldrig kunne gå i detaljer med noget som helst!

Til gengæld sker der det, at når jeg en gang imellem alligevel åbner mig og taler højt om det, så har de fleste tusindvis af spørgsmål omkring deres egen afførring! Eller også kender de måske én der også har ondt i maven. Folk bliver mega lettede over at jeg tør tale om det. Og det kommer virkelig an på hvordan man griber det an, om det fremstår ulækkert og klamt eller ej!

På samme måde kan det være enormt lærerigt og inspirerende for mig når nogen åbner sig op omkring menstruation! Og jeg mener generelt at vi kvinder deler alt alt for lidt erfaring på det område. Jeg mener også at ved aldrig at tale om det bliver det mystificeret og gjort til noget meget værre og klammere end det er!

Jeg synes faktisk ikke det er klamt overhovedet. Det kan være enormt smertefuldt og død upraktisk. Men i virkeligheden er det jo en utrolig smuk ting og selvom jeg faktisk altid også har følt en form for stolthed omkring min menstruation, har jeg aldrig sagt det højt.

Jeg kan huske at jeg allerede i folkeskolen følte mig presset til at tale grimt om det. Og jeg glemmer aldrig første gang jeg hørte en pige sige, “jeg har mit LORT”. Ikke at nogen på nogen måde pressede mig til noget som helst! Jeg turde simpelthen bare ikke sige det højt at jeg var stolt og udtrykke min glæde omkring det, når alle hadede det så voldsomt.

Jeg tror også mødre har et ansvar der. Min mor har altid omtalt det med respekt, som noget smukt eller med humor som der selvfølgelig også skal være plads til. Men jeg så hende aldrig hade sin menstruation.

Siden den gang i folkeskolen hvor jeg hørte en omtale menstruation som lort i en meget negativ tone, har det faktisk altid generet mig når enten kvinder eller mænd taler grimt om menstruation. I virkeligheden er det med til at afføde manglende respekt for den menstruerende kvinde. Haha og selv det ord, den menstruerende kvinde kan jeg næsten ikke skrive og tage mig selv alvorligt samtidig… Men hvor er det egentlig et smukt ord! Tænkt hvis det kunne udstråle status!

Og selvfølgelig behøver det ikke være humorforladt, men tænk hvis det blev betragtet som en smuk ting og omtalt med dyb respekt! Ville du have det bedre med dig selv når du menstruerede? Bare en tanke?

Jeg mener ikke at vi hele tiden skal gå rundt og tale om det! Eller at man nødvendigvis behøver at fortælle alle når man menstruerer! Eller at man absolut skal synes det er overskønt og elske sin menstruation. Men at man når man omtaler menstruation, at man så gør det med respekt og positivitet. Det synes jeg helt personligt ville gøre en stor forskel for mig.

For mig er det også inspirerende og lærerigt at høre at nogle kvinder praktisere free bleeding. Det provokere mig overhovedet ikke. Jeg anede heller slet ikke at det fandtes! Tænk at nogen kvinder kan det! Jeg tænkte først, det vil jeg da aldrig kunne! Det vil da slet slet ikke være muligt for mig! Jeg bløder alt alt for meget?. Og jeg anede faktisk slet ikke at der er nogen kvinder der bløder så lidt! Fascinerende at der er så stor forskel!

Men jeg kender til problematikken i helst ikke at ville putte allemulige kemikalier ind i ens krop, hvilket også er fundamentet for hele freebleeding bevægelsen. Og derfor inspirerede det mig faktisk til at prøve!

Mit lille eksperiment resulterede i at jeg fandt ud af at jeg rent faktisk bløder en del mindre end jeg troede! Eller rettere, at  jeg bløder meget færre dage end jeg troede! I virkeligheden er det kun 2 dage jeg reelt har brug for tamponer eller bind! De andre dage kan jeg sagtens enten freebleede eller bruge lidt toiletpapir! Hvilket jo også er en KÆMPE besparrelse rent økonomisk. Det var også ret interessant at finde ud af at det ser ud af meget mere på en tampon eller i et bind end det rent faktisk er.

Dermed ikke sagt at jeg tør at forlade mit hjem uden beskyttelse. Men jeg er helt klart blevet mere “modig” og afslappet derhjemme!

Jeg glæder mig helt vildt til at læse bogen “Gennem blødt”, som er skrevet af Sine Cecilie Laub og Maja Nyvang Christensen. Du kan købe bogen og følge projektet via linket nedenfor, hvis du har lyst.

KØB “GENNEMBLØDT” HER!

Og så har alt den her menstruations snak også resulteret i at jeg har opdaget at en af mine veninder bruger en lille natursvamp som tampon!! Og en anden bruger genbrugs stofbind! Det anede jeg heller ikke at man kunne? Det skal jeg helt klart høre mere om og undersøge.

Tusind tak fordi du læste med! Du er meget velkommen til selv at dele dine egne tanker om emnet nedenfor!

bogen

 

   

15 comments

 • Silje

  Faktisk synes jeg menstruation er blevet mindre tabubelagt for mig efter jeg fik CU.
  Nu har noget andet ligesom overtaget førstepladsen. At bløde kan pludselig være flere ting. Og menstruation er jo raskt. Det ændrede mit syn faktisk 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   hahaha JA!!! Du har fuldstændig ret <3 Det er nemmelig helt rigtig. Det ene er et tegn på man fungere og den anden en hård reminder om at noget er helt galt 🙁

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Frederik Tolstrup

  Rigtig smuk anbefaling. Nu er spørgsmålet jo så at finde ud af om forfatterne skriver lige så godt som du, Mia, så nu er jeg jo NØDT til at læse bogen. Smart! 😘

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Hold da op tusind tak for fine ord. Og så dejligt med en mandelig læser 🙂 STÆRKT!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rigtig godt indlæg – spændende tanker 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Siri

  Spændende indlæg! Jeg er helt enig i at menstruation er en ret tabubelagt ting at tale om! I princippet er det jo ikke en særlig big deal, det at have menstruation – det er jo ligesom noget de fleste kvinder har 🙂
  Grunden til at jeg skriver en kommentar er nu hovedsageligt for at slå et slag for en ladycup/organiCup! Det er seriøst en genial opfindelse; billigere, bedre for dit underliv, bedre for miljøet, og så finder man nemlig også ud af, hvor meget man bløder, og hvornår man måske kan lade være med at bruge den og bare freebleede. Så jeg kan kun anbefale den og mange af mine veninder kan også kun anbefale den 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Tusind tusind tak for din comment Siri
   Ej jeg må simeptlhen anskaffe mig sådan en! Tusind tak for opfordringen. Og netop det der med at den er god for miljøet er jo helt genial. Når du skriver organiCup… vil det så sige at selv gummiet heller ikke udskiller dumme kemikalier?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Siri

   Gør det!
   Altså, der findes ret mange forskellige mærker på markedet, og organiCup er bare et af mærkerne. Men alle kopperne er lavet af medicinsk silikone og er uden phtalater, latex og alt muligt andet klamt – i hvert fald, hvis de forhandles i Danmark. Så det man skal overveje er, hvilken type kop der passer til en selv – der findes forskellig hårdhed m.m. Jeg er overhovedet ikke ekspert i det, men jeg undersøgte bare lidt på nettet og købte en kop som forsøg og den virker for mig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   ej hvor er det bare spændende… det vil jeg glæde mig til at prøve. Tusind tusind tak 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Avon

  Jeg ved ikke om det er korrekt, men jeg følte meget i mine start tyvere at det at have menstruation, betød at man ikke var “klar”, hvis man nu skulle møde et brunstigt hankøn.. Og på den måde fortalte det om en mindre sexet kvinde. Jeg føler stadigt at kvindekroppen bliver mere sexualiseret end den behøves -jovist, den er smuk, men det er mandens krop også. Jeg diskuterede i sommers med en af mine drengevenner om det nogensinde kunne blive ligestillet at kvinder gik med bart bryst på gaden, sådan som mænd ofte gør, når det er rigtigt varmt. Selv synes jeg det er meget sexuelt at se en halvnøgen mand (også selvom udstyret er gemt). Min ven blev vildt forarget over at jeg tænkte på at afsexualisere kvindens bryster.. Hvortil jeg fik en masse spørgsmål om hvorvidt kvindes bryster skal “af”sexualiseres? For vil det sige at de har konstant sexual status? Mine bryster KAN være seksuelle, men det meste af døgnet er de ikke sexuelle, de er heller ikke aseksuelle.. De er en del af min naturlige krop..
  Nå, men for at komme tilbage til emnet, så føler jeg ofte at den menstruerende kvinde, bliver set som noget der ikke er seksuelt -der er jo i manges perspektiv optaget. De kærester jeg har haft, som har været meget naturlige om at høre om menstruation, har også været dem, som har været naturlige med at have sex ligegyldigt om man så blødte lidt.
  Pointen er, at jeg føler der er en misdrejning om hvordan der bliver set på kvindens krop generelt -menstruation er bare et af punkterne -og måske også derfor folk er så uenige om det er et emne eller ej..
  Tak Mia, for et godt opslag! x

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Tusind tak for dine spændende tanker.
   Meget interessant. Og interessant hvordan vi bevæger os frem og tilbage i forhold til ligestilling. Jeg tror knapt denne nye bog ville have skabt særlig stor forargelse i 70’erne ligesom en ammende mor nok heller ikke havde gjort det!!!
   Og hvorfor er det lige vi er begyndt at tage badetøj på igen? Selv når man vinterbader og bare skal dyppe sig.
   Jeg synes generelt det er et problem at vi ikke ser almindelige nøgne kroppe i vores liv. PT. arbejder jeg i London, og i England er der ikke engang fællesbad i svømmehallerne. Alle går ind i deres egen lille kabine og beholder endda deres badetøj på. Det har virkelig forarget mig.
   Jeg er måske lidt af en hippi men jeg går både ind for free the nipple og freebleeding haha 🙂 Free it all! Og lad os se noget naturlighed så vi ikke alle skal gå rundt og føle os forkerte fordi vi ikke ligner den ene slag photoshoppede krop vi bliver præsenterede for.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Og en helt anden interessant vinkel….gad vide om en bog om sperm havde skabt samme ramaskrig?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Mega fedt indlæg ✌🏻️
  Virkelig rart at der kommet fokus på netop dette og hvor tabubelagt det er. Du er sej.
  Jeg har også selv CU og jeg er træt af jeg skal føle skam i forbindelse med min sygdom, og jo faktisk også i forbindelse med min menstruation selvom det er SÅ naturligt. Jeg er færdig med at gennem bind i ærmet! (Jeg har faktisk også købt mig en organi cup, så nu må vi se hvordan den virker 🙂 )

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • mimomimo

   Ej hvor spændende…. jeg har ikke selv prøvet sådan en cup i nu. Jeg vil også købe mig en. Har lyst til at prøve alt muligt af nu haha. Tusind tak for din støtte og fordi du åbner dig! Det betyder alt!!! Virkelig!!!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Detox breeze, der sætter din forbrænding i vejret!